Fiori la Palatul Ghica

"Legendele se nasc din poveşti de viaţă reale.
Cât de mult contribuie imaginaţia ?"

În satul Caciulati, la vreo 30 km de Bucuresti, stă trist şi singur Palatul Ghica.

Ridicat în 1832 de Ghica himself, primul domnitor regulamentar al Ţării Româneşti, palatul e construit ca reşedinţă de vară a familiei şi dispune de un parc, terasă exterioară, grădină şi lac.

Ce te lasă fără cuvinte e frumuseţea şi grandoarea casei şi împrejurimilor ei. E uimitor cum un loc acum părăsit era o oază de linişte şi relazare, într-un timp demult uitat în amintiri.

În 1924, în urma unor conflicte între moştenitori, palatul a fost donat Academiei Române, fiind inclus în lista monumentelor istorice (lăsate în păragină care probabil într-un viitor nu foarte îndepărtat va fi şters de pe faţa aceste minunate planete)

Am găsit acest articol al celor de la Jurnalul Naţional cum că Palatul Ghica ar fi unul dintre cele mai controversate locuri din România. N-am ajuns să cercetăm asta, n-am aflat de articol decât după ce ne-am întors de acolo.
A se observa mobilierul de epoca stil Ludovic al XVI –lea, aflat într-unul dintre dormitoare, despre care se spune că a aparţinut Elenei Lupescu, care a poposit aici o perioadă.

Vă jur că dacă m-aş pricepe să vă povestesc ce am văzut acolo, intrarea pe moşie, curtea interioară din spatele palatului, scările, drumul superb ce te conduce la lac, sera pe care nu ţi-o poţi decât imagina, dantelele şi saloanele cu personagiile de atunci... Nu mă pricep decât la readucerea amintirilor la viaţă.

Vă las cu pozele.

Foto: Daria Raducanu



[gallery link="file" columns="6" orderby="post_date"]

Comments

  1. Se poate vizita inauntru? N-am stiut! Intelesesem ca a fost retrocedat sau vandut, ca e proprietate privata si ca nu se mai poate vizita. Si in ce conditii se poate vizita?

    ReplyDelete
  2. Trebuie vorbit cu nenea paznicul ;)
    E genial domeniul, e o minunatie..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts