Oamenii frumoși păstrează speranța
Trebuie să aduc niște lămuriri articolului pe care l-am postat ieri legat de Institutul de Arhitectură Vasile Pârvan din București.
Doamna Lect. Dr. Daniela Zaharia (Catedra de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei - Facultatea de Istorie, Universitatea din București) ne-a explicat că Muzeul Național de Antichități este o realitate virtuală și nu una materială. A fost desființat în anii 60, colecțiile i-au fost risipite între diverse muzee și universități din țară și nu s-au mai putut reunifica.
N-a întâziat nici răspunsul oficial din partea conducerii Institutului de Arhitectură Vasile Pârvan, mai exact din partea domnului Eugen Nicolae, Director Adjunct Științific.
N-a întâziat nici răspunsul oficial din partea conducerii Institutului de Arhitectură Vasile Pârvan, mai exact din partea domnului Eugen Nicolae, Director Adjunct Științific.
"Am aflat, din păcate, abia acum despre răspunsul nepotrivit la întrebarea privind posibilitatea de vizitare a institutului nostru. Persoana care l-a dat trebuia să își asume răspunsul, semnându-l, pentru a nu pune întreaga instituție într-o asemenea lumină.
Institutul nostru este în realitate o instituție foarte primitoare, chiar dacă în mod obiectiv nu putem face față unor solicitări. Vizitarea părților accesibile din casa Macca, monument reprezentativ al arhitecturii bucureștene, este posibilă oricând în timpul programului, la fel și a pieselor din lapidariul din curte.
Alte expoziții în incintă nu avem în acest moment din motive obiective. Muzeul Național de Antichități, departament care păstrează numele instituției din sec. XIX din care ne-am dezvoltat, se ocupă în prezent numai cu transferul și reorganizarea colecțiilor în noile spații, fiind expuse degradării în vechile amplasamente. Procesul este complicat și lent, nu numai din cauza mărimii colecțiilor și a personalului redus, dar și pentru că în acești ani de austeritate nu am putut primi nicio finanțare de la buget, lucrările făcându-se prin fonduri proprii (care sunt foarte mici) și adeseori prin muncă voluntară. De asemenea, starea actuală a monumentului casa Macca nu permite instalarea de expoziții temporare."
Cunoaștem foarte bine starea monumentelor din România și ne pare rău că momentan acestea sunt puse pe ultimele locuri din lista priorităților României.
În afară unor puțini oameni neinformați și ignoranți, suntem mulți care credem că totul se poate dacă vrei cu adevărat. Și putem schimba ceva, provocările ivite pe parcurs sunt nesemnificative.
Le mulțumesc doamnei Zaharia de la Facultatea de Istorie a Universității București și domnului Nicolae de la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan că încă mai au flacăra aprinsă!
Vă aduc aminte de câteva cuvinte scrise acum ceva timp tot aici pe site.
"E trist si dezamăgitor ca persoanele care te înconjoară să nu le pese să schimbe ceva înăuntrul lor în bine. Până la urmă, drumul pe care mergem îl parcurgem împreună. Soarele nu răsare singur, ci răsare din puterea noastră, din dorinţa de cunoaştere şi din încăpăţânarea sentimentelor de a nu se lăsa sfâşiate la prima descurajare. Dacă credeţi că o să vă ajute această atitudine ţineţi-o tot asa! "
Restul este o poveste care merge mai departe şi noi suntem cei care o scriem!
Sursa foto: Dincolo de Fatade
Comments
Post a Comment